akumulator pada
-
Re: akumulator pada
Podsumowując.
Sprawny alternator, naładowany aku i nie ma opcji. M3 musi gadać.
Pozdrawiam
Sprawny alternator, naładowany aku i nie ma opcji. M3 musi gadać.
Pozdrawiam
a tak z czystej ciekawości, bo z SMG nie miałem doczynienia
czy przy odpalaniu M-ki z SMG sprzęgło jest w pozycji "wciśnięte", czy kręcimy również skrzynią przy odpalaniu
w zimie przy słabszym aku i gęściejszym oleju ma to jednak znaczenie

czy przy odpalaniu M-ki z SMG sprzęgło jest w pozycji "wciśnięte", czy kręcimy również skrzynią przy odpalaniu
w zimie przy słabszym aku i gęściejszym oleju ma to jednak znaczenie

Dobra panowie.
Aku ładowałem przez 3 godz, napięciem najwyższym jakie było dostępne na moim starym ruskim prostowniku
Klem nie zdejmowałem.
Emunia pali jak złoto, rozrusznik kręci się bardzo żwawo.
Zobacze na ile czasu straczy bo od jutra po długim urlopie czeka mnie codzienna jazda do pracy.
Orientowałem się także w sprawie zakupu nowego, interesował mnie głównie bosch ceny między: Bosch S5 74/720A - 400zł a Bosch AGM 70/760A - 600zł, ten drugi to podobno topowy aku do M3.
Pozdr
Aku ładowałem przez 3 godz, napięciem najwyższym jakie było dostępne na moim starym ruskim prostowniku

Klem nie zdejmowałem.
Emunia pali jak złoto, rozrusznik kręci się bardzo żwawo.
Zobacze na ile czasu straczy bo od jutra po długim urlopie czeka mnie codzienna jazda do pracy.
Orientowałem się także w sprawie zakupu nowego, interesował mnie głównie bosch ceny między: Bosch S5 74/720A - 400zł a Bosch AGM 70/760A - 600zł, ten drugi to podobno topowy aku do M3.
Pozdr
Bierz ten drugi, bo ma większy prąd zwarcia i łątwiej będzie zakręcić duży silnik z gęstym olejem! Droższy o połowę, wiem... Ale zaoszczędzi ci nerwów w przyszłościTomcio pisze:Orientowałem się także w sprawie zakupu nowego, interesował mnie głównie bosch ceny między: Bosch S5 74/720A - 400zł a Bosch AGM 70/760A - 600zł, ten drugi to podobno topowy aku do M3.

-
A co to ten prąd zawarcia?djset pisze:Bierz ten drugi, bo ma większy prąd zwarcia i łątwiej będzie zakręcić duży silnik z gęstym olejem! Droższy o połowę, wiem... Ale zaoszczędzi ci nerwów w przyszłościTomcio pisze:Orientowałem się także w sprawie zakupu nowego, interesował mnie głównie bosch ceny między: Bosch S5 74/720A - 400zł a Bosch AGM 70/760A - 600zł, ten drugi to podobno topowy aku do M3.

Prąd rozruchu do 760 A to tak.
Trzeba patrzeć na włąsciwą pojemność aku.
Za duży nigdy nie będzie doładowany do końca. Jak nie będzie doładowany jego pojemność nigdy nie będzie taka jak deklarowana na kartce. Prąd rozruchowy wtedy też będzie niższy.
Poza tym, że wyda się więcej kasy nic się nie zyska.
Przy rozruchu jest pewien rodzaj zwarcia, tak? Ale nie aż 760A kolego!!! Max 100A! Bo takie prądy rzędu 100A i więcej to już przy spawaniu się stosuje 

W tym przypadku 760A EN jest to moc uderzeniowa inaczej- prądem rozruchowym lub zdolnością wyładowawczą ,w Polsce oznaczana wg skali EN (nie wiem dokładnie co to oznacza) , w każdym bądź razie rozruszniki ciągną prąd o natężeniu ok 150-200A, a zimą na mrozię w przypadku dużych motorów w M będzie z pewnością znacznie więcej.djset pisze:Przy rozruchu jest pewien rodzaj zwarcia, tak? Ale nie aż 760A kolego!!! Max 100A! Bo takie prądy rzędu 100A i więcej to już przy spawaniu się stosuje
Konrad
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ktd.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Nie kolego. Mylisz pojęcia. Zwarcie to nie max obciążenie.djset pisze:Przy rozruchu jest pewien rodzaj zwarcia, tak? Ale nie aż 760A kolego!!! Max 100A! Bo takie prądy rzędu 100A i więcej to już przy spawaniu się stosuje
Zwarcie jest wówczas gdy dwa bieguny zostaną połączone ze sobą praktycznie z zerowym oporem. J=U/R gdzie R-> 0 to J->nieskończoności. Praktycznie nawet tego nie zmierzysz bo taki prąd popłynie. Aku może nawet eksplodować.
Rozrusznik to nic innego jak silnik elektryczny prądu stałego. Do ruszenia i kręcenia potrzebny jest prąd. W momencie włączenia jest największy. Przy kręceniu już mniejszy.
Dlatego w aku określa się prąd rozruchowy, który może popłynąć ale w bardzo krótkim czasie.
Np. w dieslu przy 6 garach i 6 świecach żarowych które biorą po 50 A każda plus rozrusznik załóżmy 200 A potrzebne jest chwilami ok. 500 A.
I nie ma tu nic ze spawania. Normalny rozruch silnika.
-
I jeszcze jedno. Nie widziałem spawarki na 12 V prądu stałego.
Jedno fazowe na 230 V lub trójfazowe ale prądu zmiennego.
Jedno fazówką można tylko smarkać a nie spawać
na spawarkach sie nie znam, ale dzieki za informacjęrobert2309 pisze:I jeszcze jedno. Nie widziałem spawarki na 12 V prądu stałego.